40e editie zwem4daagse

Van 16-19 juni 2014 heeft de Enschedese Zwemsport Combinatie, EZC, voor de 40ste keer de Zwemvierdaagse georganiseerd. Voor de eerste keer is samengewerkt met studenten vereniging ZPV-Piranha. Voor de studenten was het de 6e keer dat ze dit evenement organiseren. Als locatie is gekozen voor het buitenbad van de Universiteit Twente. Bij het organiseren van de 40e editie hebben onze trouwe sponsoren ons gesteund.

Flyer 40e editie zwem4daagse

Flyer 40e editie zwem4daagse

 

huuskes_kleur

HUUSKES Enschede

 

Logo Piest

PIEST Enschede

 

Intersport logo

Schuurman & Intersport de Heurne Enschede

 

Doelstelling van de zwemvierdaagse is het aanbieden van een leuk sportief evenement wat toegankelijk is voor een brede doelgroep van basisschool kinderen (met minimaal zwemdiploma A) via jongeren en studenten naar de senioren. Beide verenigingen hebben gedurende deze 4 dagen een informatiestand gehad op het zwembad zodat mensen voor wie deze hernieuwde kennismaking met zwemmen interesse wakker maakt voor watersport (zwemmen, waterpolo etc.) direct geïnformeerd kunnen worden over de mogelijkheden.

In aanloop naar het evenement is reclame gemaakt via posters en flyers verspreid via scholen, in winkelcentra, sportzalen, op twee van de startlocaties van de wandelvierdaagse en via meerdere websites en social media om de gevarieerde doelgroep te bereiken. Daarnaast hebben meerdere basisscholen in Enschede een berichtje opgenomen in hun nieuwsbrief.


Maandag 16 juni

Er hadden zich circa 80 mensen vooraf via een webformulier aangemeld voor de zwemvierdaagse. Omdat we met het huidige format geen ervaring hadden konden we slecht inschatten welk percentage van het totaal aantal deelnemers dit vooraf meldt. Het was voor de organisatoren dus erg spannend waar het totaal op uit zou komen. Mede door het mooie zonnige weer hebben nog eens zo’n 30 mensen besloten om bij de start te registreren en zo kwam het totaal aantal deelnemers op 111.

Om klokslag 16h is de zwemvierdaagse geopend door de jongste deelnemer. De vijf jaar oude Thijs Kremers sprong in het water, gevolgd door zijn moeder en daarna ook gevolgd door enthousiaste duiken en sprongen van de andere deelnemers. Door de spreiding van de deelnemers over de gehele openingstijd was het de gehele tijd lekker druk in het bad.

Voor de zwemmers die klaar waren was er koffie, thee en ranja, en een spelletje snoephappen. Hierbij konden snoepjes opgevist worden in het naast het 25m bad gelegen peuterbadje. Dit was vooral bij de jongste deelnemers erg in trek.


Dinsdag 17 juni

Op de tweede dag was het weer gelukkig weer prima. Onder toeziend ook van onze baantjes turvende vrijwilligers en EHBO-er Henry was het prima toeven in het water. Gelukkig hebben we slechts een paar pleisters hoeven te plakken.

Vandaag hadden we als extra activiteit “ om de koffie en ranja te verdienen” koekhappen.


Woensdag 18 juni

Vanwege de wedstrijd van het Nederlands elftal waren veel zwemmers vroeg gekomen. De baanindeling zodat beginners en snelle zwemmers ieder in hun eigen tempo konden zwemmen zonder botsingen werkte prima.

Voor wie dat wilde was er de mogelijkheid om na afloop een rood-wit-blauwe vlag op zijn gezicht te laten schminken. Wegens groot succes op dinsdag is ook op woensdag de waterglijbaan weer neergelegd. Als extraatje kon vandaag een ijsje verdiend worden door met waterballonnen een blikken toren om te gooien. Dit leverde veel hilariteit en soms erg natte vrijwilligers op. Op woensdag werd ook de uitslag van de verloting bekend. Er waren 14 prijswinnaars van uiteenlopende prijzen als zwembrilletjes, badmutsen, handdoeken en zelfs een onderwaterhockey workshop.


Donderdag 19 juni

De laatste dag begon met regen. Gelukkig hield die om 16.15h op en brak iets later toch nog een klein zonnetje door. Natuurlijk lieten de sporters zich niet weerhouden toch lekker hun baantjes te zwemmen en na afloop hun welverdiende medaille en diploma op te halen. Voor alle deelnemers was er ook nog een goody-bag met een paar leuke verassingen.

Er waren dit jaar twee deelnemers die voor de 40ste keer deelnamen, en dus alle edities hebben meegedaan. Op de foto tonen de oudste deelnemer, meneer Jongman (links), de heer Nijhof samen met de jongste deelnemer trots hun medailles.

De heer Nijhof is samen met zijn vrouw (35e keer deelnemer) ook tijdens de gehele zwem4daagse actief geweest als vrijwilliger. Net als alle andere dagen wordt ook deze laatste dag afgesloten door gezamenlijk met alle vrijwilligers lekker te eten aan de rand van het bad. Vandaag terugkijkend op een geslaagd evenement.


Terugblik

De organisatoren kijken tevreden terug op de zwemvierdaagse 2014. De samenwerking tussen de organiserende verenigingen is goed verlopen en er was prima contact met andere partijen (o.a. UT waar het zwembad van gehuurd wordt, de naastgelegen kinderopvang waar ouders een uurtje opvang voor jongere kinderen konden regelen, Kaliber kunstenschool , die aanmeldformulieren voor proeflessen en brochures ter beschikking stelden, onze sponsoren en vele anderen).

De deelnemers varieerden in leeftijd tussen de 5 en 84, en jong en oud sprak na afloop uit dat ze het leuk hadden gevonden. De meeste kinderen weten nu al welk vriendje of vriendinnetje ze volgend jaar ook mee zullen nemen. Ook waren er een aantal ouders die dit jaar dachten dat het alleen voor kinderen was, maar die nu gezien hebben dat er veel ouders met hun kinderen meezwemmen en die vast van plan zijn volgend jaar weer ook mee te doen. Het feit dat we naast het baantjes zwemmen ook een aantal randactiviteiten georganiseerd hebben viel ook bij veel mensen in goede aarde, al zal het mooie weer ook meegeholpen hebben.

Voor EZC als vereniging was dit ook een ideale manier om ouders van onze jeugdleden laagdrempelig als vrijwilliger meer aan de vereniging te kunnen binden, iets waar we de komende tijd ongetwijfeld veel plezier van zullen hebben.

Wij kijken nu al uit naar de zwemvierdaagse van 2015!