Zwem4daagse

De Zwemvierdaagse Enschede wordt sinds 1972 jaarlijks in Enschede gehouden. Sinds de eerste Zwemvierdaagse hebben in totaal 31.000 mensen deelgenomen, meerdere personen hebben alle edities meegezwommen.

In 1972 werd de Zwemvierdaagse Enschede voor het eerst georganiseerd. Er kwamen 800 deelnemers naar het openluchtbad Het Diekman voor de zwemvierdaagse. De organisatie was in handen van Hans van der Molen van Zwemclub Enschede. De dienst Sport en Recreatie van de gemeente had destijds niet de mogelijkheden dit te organiseren. Van der Molen volgde het voorbeeld uit Deventer van Ruud van Feggelen.

In 1975 moest men een deelnemersstop invoeren, wegens aanhoudende groei in de toestroom. Men heeft vervolgens een speciaal systeem ingevoerd waardoor in 1980 wel 5000 deelnemers mee konden doen.

In 2009 kon men wegens teruglopende bezoekersaantallen de badhuur in Juni niet meer opbrengen. De gemeente Enschede heeft toen geregeld dat de club het bad kon huren in de herfstvakantie voor een gereduceerd tarief. Nu waren er 350 deelnemers nodig om quitte te kunnen spelen. Dit is in 2009 en in 2010 gelukt.

Na een korte periode van afwezigheid is in 2014 samen met studentenvereniging ZPV Piranha het evenement georganiseerd waarbij er gezwommen is in het UT buitenbad te Enschede. Hoewel het weer niet stralend was hing er een goede sfeer en waren er veel positieve reacties op de organisatie in het buitenbad.

logo zwem4daagse copy